OptiNerve 2019-01-03T18:09:51+00:00

Шта је OptiNerve?

OptiNerve је дијететски суплемент са неуропротективним дејством намењен особама које болују од глаукома. Овај препарат дизајниран је тако да пружи метаболичку потпору нервном ткиву, заштити оптички живац и спречи даљу прогресију болести. OptiNerve као активну супстанцу садржи epigalokatehin-3-galat (ЕGCG), потентно полифенолно једињење добијено из листа зеленог чаја.

Шта је оптичка неуропатија и глауком?

Оптичка неурoпоатија представља одумирање или оштећење ганглијских ћелија ретине и њихових аксона који формирају оптички живац. Дијагноза оптичке неуропатије је клиничка где се обавља комплетан офталмолошки преглед са посебном пажњом на  преглед главе оптичког живца (периметрија, ОCТ папиле).
Глауком је хронична, прогресивна оптичка неуропатија, специфично неуродегенеративно обољење кoга карактеришу испади у видном пољу који могу прогредирати до потпуног слепила.

Зашто пацијенти са глаукомом морају да штите очи?

Глауком као обољење се полако, постепено развија без очигледних симптома. Промене обично постану уочљиве током офталмолошког прегледа када се пацијенту затвори једно (обично здраво/здравије) око. Нередовна примена терапије доводи до постепеног напредовања болести које се манифестују негативним променама на видном пољу. Крајње одредиште ове прогресије је делимично или потпуно слепило.

Зашто нам је неопходна суплементација Optinervе-ом?

Суплементација представља процес уношења високе (али безбедне) концентрације одређених микронутријената који су неопходни како би се одржао неометани рад нашег организма.
Иако се већ вековима зна да зелени чај садржи EGCG, количине које уносимо редовним конзумирањем овог напитка нису довољне како би се постигле максималне терапијске концентрацијe. Важно је напоменути да са Оптинервом постижемо заштиту нервних ћелија и њихових аксона дуж целог оптичког пута али и даље, изван ока,  широм целог организма.

Како OptiNervе делује?

OptiNervе је снажан антиоксиданс са неуропротективним дејством. Колико је снажан антиоксиданс говори и чињеница да је 100 пута јачи од витамина С а 25 пута од витамина Е.
Своје неуропротективно дејство EGCG остварује тако што елиминише слободне радикале, смањује хронични оксидативни стрес и количину азот моноксида на ретини, одлаже каспаза зависну апоптозу неурона, инхибира ацетилхолин естеразу, елиминише τ-протеин, α-синуклеин и β-амилоид, хелира металне јоне (Ca²⁺, Fe²⁺), активира ендотелијалну азот оксид синтезу која делује као вазодилататор на крвне судове оптичког живца и смањује накупљање Ca²⁺ у ћелији.

Како се OptiNerve примењује?

Узети 1 или 2 капсуле сат времена након оброка, по могућности током преподнева.

Нежељена дејства

Дневна доза EGCG мања од 800мг сматра се терапијски безбедном, док веће дозе могу бити хепатотоксичне.
Употреба већих доза EGCG као симптоми се могу јавити: поремећај сна, хиперстимулација, појачана психичка ексцитација.
Суплементација EGCG током трудноће сматра се безбедном. Дојиље би требало да се консултују са лекаром јер EGCG има тенденцију да пређе у мајчино млеко.

Интеракције

Посебну пажњу треба обратити на паралелну примену са антидепресивима, антикоагулансима и антиасматицима.